Hae
Koti Kumpulassa

Liian pieni talo: Puretaanko, muutetaanko vai laajennetaanko?

 

Meidän vanha puutalo on meille ihan liian pieni. Vaihtoehtoja taitaa olla kaksi; muutto tai laajennus. Mietittiin jossain vaiheessa jopa, että puretaan vanha talo ja rakennetaan uusi, mutta se ei nyt taida enää kuitenkaan olla vaihtoehto. Meidän talo on rakennettu vuonna 1955, se on peruskorjattu joskus 70-luvulla ja laajennettu 2000-luvun alkupuolella. Varsinaisia asuinneliöitä on vähän, sillä meidän alakerran tiloja ei edes oikeasti lasketa asuinneliöihin. Tila on sen verran matalaa. Talon laajentaminen houkuttelee, mutta onko se hyvä vaihtoehto?

Varsinaisia makuuhuoneita tässä meidän talossa on vain kolme. Lapsia on neljä ja aikuisia kaksi, joten tosiaan makkareista on vähän pulaa! Mun mielestä jokaisella lapsella ei tartte välttämättä olla omaa huonetta, mutta kyllä me silti muutama huone lisää tarvitaan. Tällä hetkellä esikoisella on oma huone, kun taas nelivuotias ja kuusivuotias jakavat huoneen. Vauva nukkuu mun ja miehen kanssa yläkerrassa meidän makkarissa. Talon laajentaminen toisi meille lisää tilaa, jota me kipeästi kaivataan.

 

 

Huoneita liian vähän, mutta muuttaa ei haluta

Me tykätään asua täällä niin paljon, että ihan helpolla ei kyllä täältä haluttaisi muuttaa pois. Tietty myös lasten koulu on sellainen seikka, että ihan helpolla ei sitä halua ruveta vaihtamaan. Tontti on iso ja vanha, joten kaikki tämä vehreys, takapihan metsä ja isot puut ovat myös asia, joka me koetaan tärkeäksi. Nyt kun ollaan rinnetontilla asusteltu monta vuotta, ei lapset haluisi enää tasaiselle maalle. Talvella on pulkkamäki omasta takaa ja kesällä mäkeen saa viriteltyä vesiliukumäen tai harjoteltua virvelin heittoa mäen päältä.

Tykätään Kumpulasta ihan hurjan paljon. Täällä on ihanan rauhallista, koulu on suht lähellä, kaupunkiin ajaa puolessa tunnissa (allekin) ja palvelut on lähellä. Kumpula on sopivan maalla, mutta kuitenkin kaupungissa. Tykkään myös alueesta siksi, kun täällä on ihanan vanhoja taloja ja tontteja. Vaikka meillä naapureita on, on tontit isoja ja ihanan vehreitä. Meillä on ihana oma rauha tontilla ja lapsilla tilaa touhuilla omassa pihassa. Talon laajentaminen olisi mahdollista myös tontin rakennusoikeiden puitteissa, mutta luvat täytyisi toki hakea.

Mutta tosiaan, makkareita on liian vähän ja kun ei me täältä haluta muuttaa, jää vaihtoehdoksi laajennus. Mutta mihin suuntaan? Eteen, sivulle vai ylös? Taaksepäin ei mahdu ainakaan paljoa. Me ollaan tässä talossa asuttu 9,5 vuotta, joten kahdessa kerroksessa asuminen on tullut tutuksi. Siinä on omat plussat ja miinuksensa, enkä ole kokenut sitä mitenkään hankalana. Toisaalta kerrokset tuovat ihan oman fiiliksensa asumiseen ja olen aina tykännyt siitä, kun talo on useassa kerroksessa. Mutta on siinä toki omat huono puoletkin.

 

 

Laajennus, ei mikään pikkuhomma

Laajentaminen kuulostaa isolta hommalta, ja sitähän se onkin, ihan sama mihin suuntaan se sitten tehdäänkään! Rahasta puhummattakaan. Meidän täytyisi varmaan muuttaa laajennuksen ajaksi tästä pois jonnekin vuokralle, varsinkin jos ylöspäin laajennettaisi. Meillä siis on talossa kylmä vintti, mutta jotta homma ei olis liian helppoa, siellä ei korkeus riitä asumiseen. Kattoa siis täytyisi korottaa ja onhan siinä sitten pari muutakin hommaa. Varmaan myös sivulle tai eteenpäin laajennettaessa, täytyis ainakin hetkeksi muuttaa pois.

Laajennuksesta on ihana haaveilla ja miettiä, millainen talo olisi sitten valmiina. Vielä ei olla mitään päätetty eikä oikein kunnolla suunniteltukaan. Tässä kun on ollu vähän muutakin hommaa! Univelka on niin tajuton, että en edes tiedä, uskaltaisiko tässä tilassa mitään päättääkään.

Jos muuten mun ajatukset sisustamisesta (ja meidän olohuoneen sisustuksesta) kiinnostaa, täällä on postaus olohuoneen sisustukseen liittyen.

 

-R

 

<a href=”https://www.bloglovin.com/blog/20789235/?claim=gpjsjwny49r”>Follow my blog with Bloglovin</a>

 

4 kommenttia

  1. Maiju kirjoitti:

    Voi kunka ihanalta näyttää <3 Tehkää niin kuin sydämessä tunnette oikeaksi <3

  2. Outi Karita kirjoitti:

    Voi, teillä on kyllä tosi kaunis ja kodikkaan oloinen koti!

    Outi Karita
    https://outikarita.vaikuttajamedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *